Helstekt oxfile med honungs potatis och rödvinssås
                                


Helstekt oxfile är gott och lättlagat
Här finns recept på min lyxiga variant.
 

 

Ingredienser för 8 personer

Gör så här

 

1,3 kg ca
5 msk



20 st.
5 msk
5 msk
3 st.
10 st.
2 st.





 

Oxfile
Smör
Salt
Malen vitpeppar
Peppar
Medelstora potatisar
Flytande honung
Olja
Jensens rödvinssås 350 ml
Schalottenlökar
Squash

Smör till stekning och formar

 
1. Ta ut oxfilen från kylen så den kalnar av,
--- sätt ugnen på 200 grader
2. Skala potatisen skär varje potatis i fyra
-- skivor, skär squashen i skivor
3. Stek potatisskivorna och lökarna i lite
-- paprikapulver tills det får lite färg.
4. Stek squashen tills det får lite färg
5. Smöra en form lägg i potatisskivorna,
-- lökarna och squashen, peppra och spritsa
-- sedan över honungen
6. Sätt in formen i ugnen 200 grader,
-- när potatisen känns nästan klar ca 30 min
-- ta ut formen täck med folie
7. Sätt ner ugnen till 120 grader
8. Olja in oxfilen, peppra sedan filen
9. Bryn oxfilen i en stekpanna med smör
10 Lägg över oxfilen i en smord form,
--- sätt i en kött termometer i oxfilen
11 Sätt in formen med oxfilen mitt i ugnen,
--- och formen med potatisen på nedre delen
12 Allt är klart när termometern visar
--- 55 grader blodig/ 60 grader medium/
--- 65 grader lätt genomstekt
13 Värm rödvinssåsen, finns att köpa i
--- dom flesta mat affärer
     Servera med stekta grönsaker efter smak